Su tasarrufu yapmak için önemli yöntemler
İstanbul’da ve ülkemizdeki bir çok şehirde su tüketimi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Sadece İstanbul’da Ağustos ayı boyunca kente verilen su miktarı günlük ortalama 3 milyon 340 bin metreküpe ulaştı. Bireysel önlemlerle bu tüketimi en az seviyeye indirebiliriz. Uzmanlar, Su tasarrufu yapmak için altın tavsiyeler yapıyorlar. Su tasarrufu yapmak için önemli yöntemler…
İstanbul’da Alibeyköy Barajı’nda kısa bir süre önce balıklar yüzüyordu; ama şehirde su tüketim oranı o kadar çok arttı ki 5 ay önce yüzde 81 olan su seviyesi yüzde 57,5’e düşmüş durumda…
Barajlardaki kuralıklığın en önemli sebeplerinden biri de evde su tüketiminin aşırı yapılması ve su tasarrufuna dikkat edilmemesi…
Öncelikle Su Tasarrufu Nedir?
Su tasarrufu, gereksiz su kullanımını azaltarak; yani israfı önleyerek, suyu mümkün olan en verimli şekilde kullanmaktır.
Dünyanın %70’i suyla kaplı olmasına rağmen, insan tüketimi için uygun olan temiz su miktarı bu yüzdenin oldukça altındadır.
Yağış miktarının çok olduğu bir bölgede yaşıyor olsanız bile suları insan kullanımına uygun hale getirmek için bir çok işlem yapmanız gerekir. Öncelikle suyu işlemek, yaşam bölgesine ulaştırmak, pompalamak, gibi işlemler için enerjiye ihtiyacınız olacaktır. Bu işlemler için finansal kaynaklara, yani yeni yatırımlara ihtiyacınız olacaktır. Su kaynakları, çoğu zaman şehir veya köy gibi yaşam alanlarından uzakta ve dağlık bölgelerde bulunmaktadır.
Ortalama dört kişilik bir ailenin günlük su ihtiyacı, 450 litredir ki; bu miktar bir yılda 164,000 litre temiz su anlamına gelir.
Bu hem dünyamızın geleceği, hem de gelecek ayın su faturası için büyük bir endişe kaynağıdır. Dünyamız için gelecekte en büyük tehlikelerden biri susuzluk ve kıtlıktır. Çünkü su olmadan ne insanlar, ne de diğer canlılar yaşayamaz. Ayrıca su olmadan tarımsal üretimler yapılamaz. Bu gibi sebeplerle, yakın gelecekte Dünyanın pek çok bölgelerinde “su savaşları” olacağı uzmanlar tarafından dile getirilmektedir.
Bu noktada Dinimiz İslamda yer alan “İsraf haramdır” emri ve “Dere kenarında dahi olsanız suyu tasarruflu kullanın” tavsiyeleri daha bir anlam kazanmaktadır.
Neyse ki suyu tasarruflu kullanmanın pek çok yolu var. Su tasarrufu yaparak, gelecek nesillere bol su kaynakları olan bir dünya bırakmanın ve su faturalarını düşürmenin yolları: İşte tavsiyeler…
Bireysel tedbirlerle kolayca su tasarrufu sağlayın
Musluktan gereksiz akan damlaları önemseyin!
Çamaşır makinenizi hem elektrik tasarrufu hem de su tasarrufu yapan yüksek verimli bir çamaşır makinesiyle değiştirin
Eski tip üstten doldurulan çamaşır makineleri, her yıkamada 150- 170 litre arası su harcar. Dört kişilik bir aile her yıl ortalama 300 defa çamaşır yıkar. Önden doldurulan yüksek verimli çamaşır makineleri ise her yıkamada 50- 100 litre arası su tüketir. Çamaşır makinesini yüksek verimli bir makine ile değiştirmek suretiyle, her yıl 11-34 ton arası su tasarruf edebilirsiniz.
Çamaşırlarınızı makine tamamen dolduğunda yıkayın
Çamaşır yıkamadan önce, kirlileri biriktirin ve çamaşır makinenizin tamamen dolmasını bekleyin. İçinde az çamaşır varken çamaşır makinesini çalıştırmayın. Çamaşırlarınızı yıkarken ekonomi modunu kullanmaya çalışın. Bu şekilde hem su, hem elektrik tasarrufu yapmış olursunuz. Aynı uygulamalar bulaşık makineleri için de geçerlidir.
Bulaşıkları yıkarken büyük ve zor yemek atıklarını kazıyarak çıkarın. Bulaşıklar ön yıkama esnasında temizlenmiyorsa, bulaşıkları daha uygun yerleştirmeye çalışın. Etkili bir bulaşık makinesi deterjanı kullanmayı tercih edin.
Özellikle yeni model ve verimli olan Bulaşık makineleri elle yıkamaya oranla daha fazla su tasarrufu yapmanızı sağlar. Çünkü sürekli aynı suyu pompalar bulaşıklar üzerine…
Yeni alacağınız çamaşır makinesini tasarrufu önceleyen bir modeli araştırarak seçin. Önden doldurulan çamaşır makineleri üstten doldurulan çamaşır makinelerine göre daha az su tüketir.
Deterjan konusundan dikkat edilecek husus: Ekstra durulama gerektirmeyen çamaşır deterjanı kullanın.
Mümkünse daha kısa duş yapın
Banyonun bir duvarına saat takın ve kontrollü bir şekilde duş süresini kısaltın. Duş alırken tıraş olmayın. Tıraş olurken duşu kapatın.
Gömme banyo doldurup yıkanmak yerine duş yapın. Gömme banyo kullandığınız zaman yaklaşık 100-300 litre su kullanırsınız. Duş yaparsanız bu miktarın üçte birini kullanırsınız.
Duş başlığının arkasına takılan valflerden takın. Bu valfler ucuzudur ve vidalanması kolaydır. Suyu aynı sıcaklıkta tutabilirsiniz bu alet yardımıyla…
Bahçenizde veya yoldaki Araç yolunu ve kaldırımları temiz su hortumuyla yıkamayın.
Yollardaki kuru kirleri yok etmek için tırmık veya süpürge ile kazıyın. Gerisini yağmur halledecektir. Tazyikli su da püskürtseniz hortum kullanmanız suyu boşa harcamanıza sebep olur.
Mümkünse bahçenizi, bostanınızı sulamak için içme suyu dışında suları kullanın
Bahçenizdeki çimleri veya bostanınızı sulamak için mümkünse bahçenizdeki kuyu suyunu kullanın. Bu imkana sahip değilseniz, sebzeleri yıkamak için kullandığınız suları ve sıcak su gelene kadar borudan gelen soğuk suları biriktirip kullanın.
Alıntı
hobitat.com