Dünya TuruGenelHaberlerSiyaset

MISIR’DA 1012 İDAM CİNAYETİNE TEPKİ YAĞIYOR

Mısırda askeri cunta haksız idam kararları alıyor.

Hamdi Genç / yukselentv.com  ..

Mısır’da halkın oylarıyla yani demokratik yolla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yönelik gerçekleştirilen askeri darbe ve sonrasında alınan idam kararları Dünya’nın tepkisini çekiyor.

Mısır’da silah zoruyla yani askeri darbe ile iktidara gelen cunta yönetimi, serbest seçimlerle demokratik yolla iktidara gelen Cumhurbaşkanı Mursi ve taraftarlarını terörist ilan etti, şimdi de onları asmaya yelteniyor.

Dünya demokrasi şampiyonu batılı ülkelerde ise bu idamlar gündemin üst sıralarına bile çıkamıyor. Yöneticilerinden cılız tepkiler gelirken, malesef çıkar hesapları gözetilerek Mısır’daki cunta yönetimine hala mali destek veriliyor.

Mısır’da Minya Ceza Mahkemesi daha önce 529 kişi için idam kararı vermişti.
Mısır’daki askeri cunta güdümündeki mahkeme bununla da yetinmeyerek 683 kişiye daha idam kararı çıkardı.

3 Temmuz 2013’de yapılan darbeden bu yana, başta Rabia Meydanı  olmak üzere Mısır’ın dört bir yanında protestolar düzenleniyor. Protestolar sırasında çok defa  ordunun müdahalesine maruz kalan Mısır halkı ve İhvan teşkilatı mensupları şimdi de darbe cuntası güdümündeki mahkemelerin idam cezalarına maruz kalıyorlar. Müslüman Kardeşler mensubu ve darbe karşıtı 529 kişiye idam cezası veren Minya Ceza Mahkemesi, bu insanların halkı gösteriye teşvik ettiğini iddia ediyor.

Kaynaklardan alınan bilgiye göre, Minya Ceza Mahkemesi, “şiddete teşvik ve karakollara saldırı” iddiasıyla yargılanan darbe karşıtı  683 kişi hakkında daha idam kararı verdi. Aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin de bulunduğu darbe karşıtları  hakkında alınan idam kararlarına dair dosyayı mahkeme müftüye sevketti.

İdam kararının açıklanmasının ardından mahkeme çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Mısır yasalarına göre, mahkeme kararının ardından idam dosyaları  müftüye gidiyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra idam kararını içeren dosya tekrar mahkemeye gönderiliyor ve burada sonuca bağlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Regaip Kandili vesilesi ile yaptığı açıklamada Mısır’daki idam kararları ilgili olarak :

“Üzülerek ifade edelim ki üç ayların başlangıcını ve Regaip Kandili’ni idrak ettiğimiz şu günlerde bir tarafta Suriye, Mynmar, Irak ve Orta Afrika’da akan kanlar, diğer tarafta adalete ve hukuka uygunluğu her zaman tartışılacak olan Mısır’da alınan idam kararları mümin yürekleri incitmiş, İslam dünyasının manevi mevsime yine acı ve ıstırapla girmesine neden olmuştur.” dedi.

Başbakan Erdoğan da Batılı liderlerin tepkisizliğini eleştirerek,  “Mısır’da darbecilerin verdiği 529 idam kararı için neden konuşmuyorsunuz? Neredesin Avrupa? Bu insanlar katil mi? Amerika’nın sesi yok, hiçbir yerden ses yok” dedi.”

İdam kararları Türkiye’daki üniversiteleri de ayağa kaldırdı. Türkiye’deki 43 üniversite rektörü idam cezalarının durdurulması için Mısır Başmüftüsü İbrahim Abdülkerim Allam’a mektup gönderdi. Aralarında Marmara, İstanbul ve Yıldız Teknik, Ankara olmak üzere, devlet ve özel vakıf üniversitelerinin rektörleri ortak bir mektuba imza atarak Mısır Müftüsü’nden ‘hoşgörü ve adaletle karar vererek’ idamları durdurmasını istediler. 43 üniversite rektörünün imza koyarak Mısır Başmüftüsüne gönderdiği mektup şöyle;

“Sayın Şevki İbrahim Abdülkerim Allam Mısır Başmüftüsü. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Türkiye’deki üniversite rektörleri olarak Mısır halkı ile Türk halkı arasında tarihi, kültürel ve dini yakınlıklar olduğuna inanıyoruz. Mısır halkının esenlik ve güvenliği İslam ve Arap dünyasının hassasiyetle takip ettiği konular arasında yer almaktadır. Mısır halkının refah ve huzuruna önem veren Türk üniversite yöneticileri olarak iyi niyet taşıyan bu mektubu şahsınıza, ahlaki, hukuki ve entelektüel bir sorumluluk duygusu ile yazıyoruz. Mısır Arap Cumhuriyeti pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, özellikle İslam düşüncesinin gelişimine eşsiz katkılarda bulunmuş büyük ve merkezi bir ülkedir. Ülkenizdeki her gelişme diğer İslam ülkelerini ve Müslüman toplulukları etkilemektedir. Mısır halkının sevinci bizi mutlu etmekte, kederi de bizi üzmekte ve kaygılandırmaktadır. 24 Mart 2014 tarihinde Mısır’da yerel bir mahkemenin 529 vatandaşınız hakkında idam cezası vermesi toplumumuzun bütün kesimlerinde derin üzüntü ile karşılanmıştır. Bu vatandaşlarınızdan 37’sinin idam cezası onaylanmış, 492’si ise müebbet hapse çarptırılmıştır. Ayrıca Mısır’dan aldığımız son haberlere göre 683 Mısır vatandaşının daha mahkemeler tarafından idamla cezalandırıldığı bildirilmektedir. Mahkemenin görüşlerinizi almak amacıyla zatı âlilerinize gönderdiği idam cezalarının durdurulması konusunda hoşgörü ve adaletle karar vereceğinize umudumuzu ifade etmek isteriz.”

“Haklarında idam kararı verilen Mısır Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının cezalarının infazı Mısır ve İslam dünyasında derin yaralar açacak, adalet ve güven duygusunu zedeleyecektir. Son yıllarda İslam ve Arap dünyasında cereyan eden sosyal ve siyasal çalkantılar adalet, meşruiyet ve refah arayışının tezahürleridir. Müslüman toplulukların özgür iradeleri ile kendi geleceklerine sahip çıkmaları, sivil, saydam ve hesap verebilir yönetim arayışlarıdır. Bu masum ve meşru arayışlarını şiddete başvurmadan dile getiren, serbest seçimlerde yaptıkları tercihin arkasında duran sivillerin cezalandırılması hukuken, vicdanen, ahlaken ve dinen kabul edilemez. Bu hakikati sizin de takdir edeceğinize ilişkin umudumuzu koruduğumuzu belirtmek isteriz.”

“Türkiye ile Mısır üniversiteleri, aydınları, akademisyenleri, bilim insanları ve öğrencileri arasındaki ilişki ve işbirliklerini geliştirmeye özel önem veren rektörler olarak Türkiye ve İslam dünyasından yükselen sese kulak vermenizi diliyoruz. Mısır vatandaşlarının idam kararı aceleyle verilmiş, Birleşmiş Milletler ve uluslararası af örgütleri Mısır’da tecelli eden adaletsizliğe işaret etmiştir. Mısır ve İslam dünyasında derin yaralar açacağı aşikâr olan infazların durdurulması ve haklarında idam kararı verilen kişilerin af edilerek onurlarının iade edilmesi konusunda cesur ve adil girişimlerde bulunacağınıza olan inancımızı ifade etmek isteriz. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi adil olanların üzerinize olsun.”

Mektuba İmza atan üniversite rektörleri :

Prof. Dr. M. Zafer Gül – Marmara Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. İsmail Yüksek – Yıldız Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Mehmet Karaca – İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Nihat İnanç – Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Ebubekir Ceylan – Hakkari Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Serdar Bedii Omay – Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Niyazi Eruslu – Yalova Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Ömer Torlak – KTO Karatay Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Sait Çelik – Uşak Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Bahattin Uysal – Karabük Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Musa Duman – Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Hüseyin Karaman – Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. M. Fatih Karaaslan – Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. İhsan Günaydın – Gümüşhane Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Erkan İbiş – Ankara Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. M. Talha Gönüllü – Adıyaman Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Selçuk Coşkun – Bayburt Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Hamit Okur – İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Ekrem Yıldız – Kırıkkale Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Galip Akhan – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Yadigar İzmirli – İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Ali Sürmen – Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Saffet Tüzgen – Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli – Celal Bayar Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Necip Camuşcu – TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu – Harran Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Hüseyin Ekiz – Süleyman Şah Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Recep Bircan – Sinop Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Sabahattin Aydın – İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Hüseyin Akan – Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. A. Murat Tuncer – Hacettepe Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Bahattin Adam – Mevlana Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Muammer Yaylalı – Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. M. Emin Karahan – Beykent Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Sabri Gökmen – Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Adnan Görür – Niğde Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Kerim Güney – Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Mustafa Saatçi – Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Hakkı Gökbel – Selçuk Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Süleyman Büyükberber – Gazi Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Mustafa Acar – Aksaray Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Faruk Kocacık – Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Aytekin Berkman – Maltepe Üniversitesi Rektörü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir