AKILLI ŞEHİRLER BÖYLE KURULUYOR - Yükselen TV
Bilim-TeknolojiEkonomiHaber VideolarıHaberlerRöportajŞehir HaberleriVideolar

AKILLI ŞEHİRLER BÖYLE KURULUYOR

Hüsamettin Piraz / yukselentv.com..
Geçtiğimiz günlerde Haliç Kongre Merkezi önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Smart Cities Expo İstanbul, Türkçe ifade edersek, Akıllı Şehirler Kongre ve Fuarı düzenlendi.

Şehirlerin aydınlatmasından ısınmaya, ve daha pek çok altyapı hizmetleri için yüksek miktarlarda enerji harcanıyor. Geleceğin akıllı şehirlerinde inovatif yeni tasarruf yöntemleri ve teknolojiler bu israfın ve olumsuzlukların önüne geçecek. Daha temiz bir gelecek için kullanılabilecek akıllı güvenlik sistemleri, akıllı trafik yönetim sistemleri ve tasarruf yöntemleri ve bu yöntemlerle sağlanabilecek enerji tasarrufu herkesi hayrete düşürecek seviyede…

Yapay zekâ, otomasyon teknolojileri, biometrik sistemler, şehirleşme ve her geçen gün gelişen insan-makine ilişkisi zihinlerimizde geleceğe dair ilginç imajlar oluşturuyor.

Birleşmiş milletler verilerine göre 2100 yılına gelindiğinde Dünya üzerinde yaşayan 10.8 milyar insanın %84’ünün şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Muhtemelen Dünya’nın farklı bölgelerinde bulunan onlarca mega şehirde… Sözkonusu şehirlerin bir kısmı, hayalini kurduğumuz fütüristik, son derece modern mega şehirler yerine, iklim değişikliği gibi ekolojik sorunlar nedeni ile kendilerini yükselen su seviyesine ve tehlikeli hava koşullarına karşı korumaya çalışan şehirler olabilir. Özellikle de New York, Şanghay gibi büyük denizlerin kıyısında olan şehirler…

Elbette ki geleceğin mega şehirleri sadece milyonlarca insanla dolu olmayacak. Makineler ve robotlar da bu mega şehirlerdeki ekosistemin bir parçası olacaklar. Cisco’ya göre, sadece 2020’ye kadar 50 milyar makine endüstriyel internet sayesinde sürekli online halde hizmet veriyor olacak.

Silikon Vadisi’nde çalışmalarını sürdüren Gelecek Enstitüsü araştırmacılarından Alessandro Votto, “Birbirlerine bağlı halde çalışan milyarlarca makine, düzenin dışındaki varlıklar olmayacak. Tam tersine bedenimizde ve şehrin her yerinde olduklarından, bizi ve kendilerini şehrin bir parçasına dönüştürecekler” diyor. Mesela, cebimizde taşıdığımız veya vücudumuza küçük bir tıbbi operasyonla gizlenen ve sağlığımız için gözlem yapacak olan sensörler, biz farkında olmadan gündelik işlerimizle uğraşırken bile bizi şehrin sağlık sistemine bağlı tutacak. Vücudumuzdaki en küçük olumsuz değişimlerin ve hastalık habercisi bulguların bile analiz edilebilmesini sağlayacaklar. Veya tenha bir yerde ani bir kalp krizi geçiren birine ambulansın yardıma gitmesi için artık çevredeki birilerinin o kişiyi tesadüfen görmesi ve “Ambulansı arayın” diye koşturması gerekmeyecek. Yine protezler için geliştirilen akıllı teknolojiler de makine-insan ilişkisini daha da kuvvetlendirerek makineleri insanın daha gerçekçi bir parçası haline getirecek.

Teknolojinin ve insana fayda sağlayan bu online ekosistem içinde pek çok insan bütün avantajlarına rağmen geleceğin dünyasında “biraz daha bağlantısız” olmak istiyor. Bu yaklaşım aslında kişisel bir seçim. Gelişen teknolojilerin nasıl kullanılacağına ve faydalı olmasının yanı sıra nasıl daha özgürlükçü olacağına Dünya insanlığı olarak hep beraber karar vereceğiz.

Akıllı Şehirler Kongre ve Fuarı’nda İTÜ Teknokent çatısı altında faaliyetlerini sürdüren ve Akıllı Şehirlerin altyapısına yönelik projeler üreten Ölçsan CAD A.Ş. yetkilileri Murat Karabatur ve Deniz Altuntaş ile Akıllı Şehirlerin ihtiyacı olan ürünler ve Firmanın faaliyetleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşiyi yukarıdaki videoya tıklayıp izleyebilirsiniz.

ÖLÇSAN CAD firması tarafından üretilen bazı hizmetler

Biyometri tipleri ve algoritmalar
Biyometri: “Bio” (yaşam) ve “metron” (ölçüm), kelimelerinden biyolojik veriyi ölçme ve istatiksel olarak analiz etme bilimidir. Biyometri insanları birbirinden ayırt edebilecek fiziksel özelliklerini ve sergiledikleri davranışları inceler.

Genel olarak ikiye ayrılabilir: Fizyolojik ve Davranışsal;

Fizyolojik : Parmak,Retina ,DNA, Damar, Yüz, El,Ses, İris vs.

Davranışsal : İmza, Yüz, Tuş vuruşu, Konuşma vs.

Akıllı kart ve terminaller
Gömülü sistemler,
IoT,
M2M,
Mobil uygulamalar
Kullanıcı arayüzleri
Uygulama platformları ve frameworks
Dijital güvenlik ve emniyet
Yeni nesil iletişim teknolojileri
Siber güvenlik yönetimi
Kurumlara yönelik elektronik ortamdaki olası her türlü saldırıları ve yetkisiz kullanıma yönelik tüm aktivitelerin tespit edilmesine yönelik yapılan tüm çalışmalar ve tedbirler Siber Güvenlik çözümü olarak adlandırılır. Siber Güvenliğin kapsamı; tüm kamu ve özel kuruluşlara yönelik saldırıların tespit edilmesi amacıyla elektronik ortamdaki bilgilerinin incelenmesi buna bağlı olarak da tüm birimlerin merkezi sisteme veri ileterek ulusal anlamda bir saldırı ihtimalinin araştırılmasıdır.

Derin paket analizi
Saldırı tespit ve engelleme
İnternete açık olan sunucu ve sistemlere karşı olası saldırıları tespit etmek için kullanılan ağ izleme sistemleridir. Sistem üzerinde bulunan saldırı imzalarına göre geçen trafik üzerinde sıkıntıları tespit edip durdurulmasını sağlamaktadır. Saldırı tespit ve engelleme ürünleri ağ veya sunucu tabanlı olarak çalışabilmektedir.

Siber istihbarat
İnternet dünyasında neler oluyor?

Sizin hakkınızda bilgisayar korsanları ne planlıyor?

Adınız, markalarınız, erişim bilgileriniz nerelerde yayınlanıyor?

İnternet üzerinden gelebilecek tehditleri önlemek için sadece anlık geçen trafiğin izlenmesi yeterli olmamaktadır. Güvenlik önlemlerini en üst seviye de alabilmek için; olası saldırı hazırlıklarını önceden haber almak amaçlı siber istihbarat alanındaki çözümleri kullanmak gerekmektedir.

Ağ güvenliği çözümleri
Log yönetimi ve korelasyon
Bilgi güvenliğinin en önemli aşaması kayıtların analiz edilmesidir. Güvenlik ile ilgili ne olduğunu bilmek için tüm sistemlerde kayıtları tutmak ve bu kayıtlar üzerinde analiz yapmak gerekmektedir. Kayıtlar üzerinde akıllı mekanizmalar kullanarak toplanan verileri ilişkilendirip olası sıkıntıları, tehditleri ve saldırı hazırlık sinyallerini alabilmenizi sağlayan; Security Information and Event Management – SIEM ( Bilgi Güvenliği Olay Yönetimi ) çözümleri sağlanmaktadır.

Bütünleşik ağ duvarı
UTM – Unified Threat Management : Birleştirilmiş Tehdit Yönetim sistemleri. Kısaca çoklu güvenlik yöntemi kullanabilen Firewall teknolojisidir. İçinde Firewall, URL Filtreleme, Saldırı Tespit/Önleme Sistemi (IDS/IPS), AntiSpam, Anti Virus, mekanizmalarını barındırabilen donanım veya yazılım bazlı çözümlerdir.

Dinamik şifre çözümleri
Dijital imza altyapıları
Güvenlik açıkları denetimi
Sistemlerdeki güvenlik zafiyetlerini tespit etmeye yönelik protokol, işletim sistemi ve uygulama seviyesinde gerçekleştirilen test çalışmasıdır. Amaç sistemdeki güvenlik zafiyetlerinin saldırıya uğramadan önce tespit edilerek giderilmesi veya açık kapatılamıyorsa buna karşı farklı güvenlik önlemleri alınarak zafiyetin etkisiz hale getirilmesidir.

Siber tehdit algılama
İnternet üzerinden gelen tehditleri algılamak için geliştirilmiş, veri tabanında bulundurduğu saldırganlara ait IP ve Domain bazlı bilgilerini işleyebilen, internet dünyasında yeni tehditleri tespit ederek karakter özelliklerine göre önlem alabilen, özelleştirilmiş saldırıları tespit etmek amaçlı gelen veriyi sanal makinelerde işleyip tehdidi algılayan sistemlerdir.

Anormallik tespiti
Sistemde akan trafik veya toplanan loglar üzerinde normal akışa uymayan saldırı ihtimali olabilecek hareketleri tespit eden bir uygulama ve servistir. Burada hedef saldırı ihtimali olan bağlantıları tespit ederek saldırı gerçekleşmeden durdurulmasına yönelik alarm üretilmesini sağlamaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir