Dünyanın En Büyük Havaalanı İstanbul’da Açıldı
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen görkemli bir törenle İstanbul Havaalanı’nı hizmete açtı. İstanbul Havaalanı’nın açılışı 29 Ekim gününde Cumhuriyet’in ilanının 95’inci yılında yapıldı. Dünyanın En Büyük Havaalanı İstanbul’da Açıldı.
Türkiye, dünyanın en büyük havaalanı ve aynı zamanda dünyanın en yeni havalimanına kavuştu. Bütün bölümleri tamamlandığında 500 uçak kapasitesine ulaşacak ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak İstanbul Havaalanı… Böylesine yüksek kapasitesi ve sahip olduğu imkanlarla dünyanın en büyük ve en modern havalimanı olacak yeni havalimanı, görkemli bir törenle açıldı. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, en çok akıllara takılan ve merak edilen soruyu, 3. havalimanı ismi ne oldu? sorusunu cevapladı ve 3. havalimanının ismini “İstanbul Havalimanı” olarak açıkladı.
Erdoğan yeni açılan “İstanbul havaalanı” sayesinde Türkiye’nin kuzeyden güneye, doğu-batı ekseninde 60 ülkeyi ve 20 trilyon dolarlık ekonomiyi birbirine bağlayarak en önemli transit noktası haline geldiğini vurguladı.
Erdoğan yeni havaalanına başlıbaşına bir marka olan Dünya şehri İstanbul’un adının verildiğini ve Havaalanının isminin İstanbul Havalimanı olduğunu da söyledi.
Dünyanın En Büyük Havaalanı İstanbul’da Açıldı
“İstanbul Havalimanı” Açılış konuşmasını Meclis Başkanı Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım, yaptığı konuşmada “Türkiye bugün 95’inci yıldönümünü kutladığı Cumhuriyet Bayramı’nı muhteşem bir açılışla taçlandırıyor. Tamamlandığında dünyanın en büyük ve en modern havalimanı olacak olan İstanbul Havalimanı açılıyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı törene vatandaşların yanı sıra dünyanın dört bir yanından 50’nin üzerinde üst düzey konuk katılıyor” Açılış Töreni Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başladı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da havalimanının açılışında açıklamalarda bulundu.
Kalın, ”İstanbul dünya markası bir şehir olarak tarihi bir şehir. Böyle bir havalimanının yapılması İstanbul’a çok yakıştı. Cumhurbaşkanımız da getirilen alternatif isimleri değerlendirdi. Netice itibarıyla İstanbul’da karar kıldı. Modern tarihimizin semasında yeni bir yıldız bu havalimanı. Cumhuriyetin ideallerinden bahsediyorsak, bütün vatandaşlarımıza hizmet götürülmesi, insanımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi bu havalimanı ile verilmiş en güzel cevap.” şeklinde görüşlerini açıkladı.
Aslında havaalanı açılışı sembolikti; zira bu hafta havaalanında sadece birkaç uçuş yapılacak. Fakat bu yılın sonunda İstanbul Havaalanı, Atatürk Havaalanı’nın yerine kullanıma açılacak.
İlk aşamada İstanbul Havalimanı’nın yılda 90 milyon yolcu kapasitesiyle çalışması planlanıyor. Gelecek 10 yıl içerisinde bu rakamın yeni açılacak altı pistle birlikte toplamda 200 milyona çıkması amaçlanıyor. Planlanan 200 milyonluk devasa yıllık yolcu kapasitesi rakamı, şu anda dünyanın en yoğun havaalanı olan Atlanta’daki Hartsfield-Jackson havaalanındaki kapasitenin iki katı…
İstanbul Ülkenin En Değerli Markası
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un sadece Türkiye’nin en büyük şehri olmadığını, aynı zamanda ülkenin en değerli markası olduğunu vurguladığı, konuşmasına şöyle devam etti:
“Şair ne güzel söylemiş: ?’Bu şehr-i İstanbul ki bi mislü bahadır/Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır/Bir gevheri yekpare iki bahr arasında/Hurşidi cihan-tab ile tartılsa sezadır.’ Bunu günümüz Türkçesiyle tekrarlayacak olursak, “Bu İstanbul şehri ki, ona paha biçilmez / Tüm Acem mülkü feda olsun onun tek bir taşına / Öyle tek bir incidir iki deniz arasında / Yeridir dünyanın güneşi ile tartılsa.”
“Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine bu büyük eser, işte bunun için adını “İstanbul” verdik. Hayırlı olsun. Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak. Gerek havacılık fuarları gerekse başka bir takım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir.”
“Atatürk Havalimanının bu faaliyetler dışındaki alanları ise söz verdiğimiz şekilde millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbul’umuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun.”
Erdoğan eski havalimanının ticari olmayan uçuşlar, havacılık etkinlikleri ve diğer bazı aktiviteler için açık kalacağını, bazı alanlarının da parka çevrileceğini vurguladı.
Türk Hava Yolları yeni havaalanından ilk uçuşlarını Ankara, Antalya ve İzmir’e gerçekleştirecek. Ayrıca Bakü ve Kuzey Kıbrıs’a da uçuşlar düzenlenecek.
Havaalanının ilk bölümü 42 ayda zaman zarfında 36 bin kişinin çalışması suretiyle inşa edildi. Ancak işçilik ve işçi sorunları sebebiyle yapılan eylemler gibi konular da havaalanının imajına zarar verdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Emma Sinclair-Webb, projenin çalışmalar sırasında yaşanan kazalar ve işçilerin düzenlediği protesto gösterisi sırasında eyleme katılan işçilerin tutuklanması haberleriyle gölgelendiğini vurguladı ve üç yılda 38 kişinin çalışma bölgesinde öldüğüne işaret etti.
Alıntı
Kaynak : hobitat.com