Sağlık ve Şifa kaynağı Doğru nefes nasıl alınır? - Yükselen TV
KadınSağlıkSporYaşam

Sağlık ve Şifa kaynağı Doğru nefes nasıl alınır?

Cihangir Yiğit / hobitat.com
***
Derin bir nefes alıp bıraktığımızda; ciğerlerimize dolan hava, diyaframa kadar ulaştığında oradan vücudumuza dağılır. Ciğerlerimize doldurduğumuz hava; vücudumuzda oksijene ihtiyaç duyan her organa, her bir hücreye ulaşır. Soluduğumuz oksijeni her bir hücremize taşıyan, tam bir yaratılış harikasına sahibiz; o nedir? derseniz… uzunluğu yaklaşık 100 bin mil olan kan dolaşım sistemi, yani damar ağımız… Soluduğunuz havanın doğru ve verimli bir şekilde tüm organlara ve hücrelere ulaşmadığını hissediyorsanız; doğru nefes almayı unutmuş milyonlarca kişiden birisiniz demektir. Çoğumuz bebek olduğumuz çağda doğal olarak çok iyi bildiğimiz doğru nefesi, diyafram nefesini unutmuş haldeyiz maalesef… Sağlık ve Şifa kaynağı Doğru nefes nasıl alınır? Doğru nefes alma tekniği nasıl uygulanır? Doğru nefes almanın insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?

Koronavirüs salgını sebebiyle toplumlar sağlık ve zindeliğin önemini yeniden keşfetmeye başladı. Koronavirüs hastalığına karşı en önemli ilaç, yani tedavi aslında insanın kendi bağışıklık sistemidir. Pek çok hastalıkta en önemli tedavi yöntemi aslında insan bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Çünkü bağışıklık sistemimiz tek başına, koronavirüs (Kovid-19) olmak üzere pek çok hastalığa karşı adeta bir ordu gibi savaşıyor; hatalıkların çoğunu da yenmeyi başarıyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yollarından biri de doğru nefes almak; yani diyafram nefesi almak aslında…

İnsan vücudundaki yaklaşık 100 bin mil uzunluğundaki damar ağı… (1 mil=1609 metre)

Nefes o kadar değerli bir hazine ki bizler için, değerini ancak onu kaybettiğinde anlayabiliyor insan… Nefesin ne kadar değerli bir şey olduğunu Cihan Padişahı (O zamanki Dünyanın Sultanı) Kanuni Sultan Süleyman’ın şu mısrasından anlamak mümkün aslında: “Halk içinde muteber bir nesne yok DEVLET gibi; Olmaya Cihanda DEVLET bir NEFES sıhhat gibi”…

Nefes alıp verme ritmi, sağlığımızın en başta gelen göstergelerinden biridir aslında… Dikkat ederseniz hem vücut hem de ruhen sağlıklı kişiler daha uzun aralıklarla nefes alıp verirler. Oysa hasta olan insanlar daha sık ve kısa nefesler alıp verirler. Nefes alıp verme işlemi de tıpkı midemiz, karaciğerimiz ve kalbimizin kendi kendine çalışması gibidir. Yani 24 saat boyunca dikkatimizi verip kontrol altında tutarak uygulayabileceğimiz bir fonksiyon değildir nefes alıp vermek… Nefes alıp verme işlemi: Merkezi sinir sistemi tarafından bedenen ve ruhen içinde bulunduğumuz hale göre sıklığı ve kuvveti değiştirilen; otomatik olarak işletilen bir mekanizmadır.

Doğru nefes almayı bilerek dünyaya geliyoruz!

Aslında Mükemmel bir şekilde diyafram nefesi alıp veren bir bebek olarak programlanmış şekilde dünyaya geliyoruz. Fakat bebek büyümeye başlayınca, korku, endişe, aşırı sevinç, heyecanlanma süreçlerini de yaşamaya başlıyor. Tabi ki Korktuğunda, heyecanlandığında, aşırı sevinç ve heyecan esnasında nefesini tutuyor. Çocuk büyüdükçe ve yetişkin insan olmaya başladıkça; bu nefes tutmalar daha sık yaşanmaya başlıyor. Yetişkin bir insan olduğunda; farkında olmadığı zamanlarda diyafram nefesi alan kısıtlı bir nefes alma alışkanlığına sahip oluyor. Bu durum nefes sistemimizde blokajlar oluşturuyor. Yaşadığımız ruhsal ve bedensel hastalıklar da nefes kapasitemizde maalesef kalıcı sorunlar oluşturabiliyor.

Doğru nefes nedir? Diyafram nefesi alma tekniği nasıl uygulanır?

Doğru nefes nedir? Doğru nefes diyafram nefesidir. Doğru nefesin ne olduğunu öğrenmek için aslında tek yapılması gereken; bir çocuk veya bebek nefes alırken, ona hiçbir yönlendirme yapmadan; nasıl nefes alıp verdiğini gözlemlemektir. Doğru nefes alıp vermek, tam olarak onların yaptıkları gibi nefes alıp vermektir. nefes aldıkları zaman karınları şişer ve nefer verdiklerinde karınları yavaşça söner.

Evde normal yaşantınızı yaşarken doğru nefes tekniğini uygulayabilirsiniz. Böylece diyafram nefesi tekniği ile nefes alarak yaşam kalitenizin yükselmesini sağlayabilirsiniz. Daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek ve yüksek tansiyon, gribal enfeksiyonlar, yorgunluk, halsizlik, depresyon dahil pek çok hastalıklarınıza karşı adeta şifa kaynağı olabilecek bir nefes kapasitesine ulaşabilirsiniz.

  •  Gün içerisinde özel bir nefes egzersizi yapmıyorsak veya sportif çalışma yapmıyorsak; mutlaka burnumuzdan nefes almalıyız. Ağzımızdan aldığımız her nefes, hiç bir filtre işlemine uğramadan doğrudan ciğerlere iner; bu nefes alma şekli, mikropların vücudumuza girmesine ve hastalıkların oluşumuna fırsat verir.
  •  Oysa Burnumuzdan aldığımız her nefes, vücudumuzun eşsiz nefes filtreleme sisteminden geçerek akciğerimize ulaşır. Bu sebeple gün boyunca, özel bir nefes egzersizi çalışması yapılmıyorsa; veya yüksek efor harcanan sportif çalışma yapılmadığı zamanlarda, sadece burnumuzdan nefes alıp vermeliyiz.

Doğru nefes nasıl alınır? veya bir başka söyleyişle Diyafram nefesi nasıl alınır? “Dik pozisyonda ve rahat bir şekilde otururken, öncelikle farkında olmadan alıp verdiğiniz nefesi fark edin. Ve bu nefesi bilinçli olarak da sürdürmeye devam edin. Bu farkında olmadan, bilinçaltının etkisiyle alıp verdiğimiz nefes aslında doğru nefestir; yani diyafram nefesidir. Bu doğru nefes alınırken karın bölgeniz yükselip alçalır. Göğüs bölgesi hareketsizdir.

Aynı şekilde doğru nefesi yakalamış sürdürürken bir elinizi karnınıza, diğer elinizi göğsünüze koyarak nefes alışınızı izlemeye devam ediniz. Nefes aldığınızda karnınızın şişiyor, nefes verdiğinizde de karnınızın iniyor olması gerekir. Bu çalışmayı bilinçli bir şekilde 3-5 dakika devam ettirmek diyafram nefesi farkındalığı geliştirmek bağlamında oldukça faydalıdır.

Çalışmayı sürdürürken aynı ayarda ama nefesi güçlendirerek artırmaya çalışınız. Karnınızı şişirecek şekilde güçlü, derin bir nefes alıp kısa kısa aralıklar vererek ve rahat bir şekilde bırakmak ve bunu 3-5 dakika boyunca sürdürmek güzel bir günlük egzersiz olacaktır. Nefes almadan ve vermeden önce beklememek ve nefes verirken nefesi üflemeden, zorlamadan vermek de önemli hususlardır.

Aynı çalışmayı sırtüstü yatarak da yapabilirsiniz. Sırtüstü uzandığınızda karnınızın üzerine bir el çantası ve benzeri çok ağır olmayan bir şeyi koyarak; doğru nefes egzersizi yaparken karnınızın üzerindeki çantanın yükselip alçaldığını izleyebilirsiniz.

Doğru nefes alamayan kişilerin bünyesi pek çok hastalıklara açıktır

Nefesini tutan ve hatalı nefes alışkanlığı olan kişiler, hiperventilasyon ile ‘hipokapni’ arasında bir yelpazede yer alırlar. Yanlış nefes sorunu tek başına sağlığımızı tehdit eden iki yüzden fazla hastalıklara karşı bünyemizi açık hale getirebilir. Doğal nefes veya bir başka deyişle doğru nefes bizi tüm bu hastalıklardan korur. Doğru nefes egzersizi yaparak bu alışkanlığı kazanan kişiler var olan bu tarz hastalıklarına karşı şifa bulabilir.

Doğru nefes, yani doğal nefese sahip kişiler;

-Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilirler, ayrıca:

– Pozitif Enerjisi yüksek bir vücuda,

-Sağlıklı ve doğal zayıflama ve kilo kontrolüne,

-Sağlıklı Cinsel performansa,

-Canlı ve pürüzsüz bir cilde,

-Kaliteli ve dinlendirici bir uykuya,

-Geç yaşlanan ve sürekli genç kalan bir bünyeye ve daha pek çok güzel özelliklere sahip olurlar.

Öte yandan nefes alış kalitemiz düşüncelerimizi etkiler; tabi ki düşünce dünyamız da yaşam biçimimizi etkiler. Zihinsel ve ruhsal açıdan sakin ve huzurlu olan; tabi ki doğru nefese sahip bir kişi ile zihinsel ve ruhsal açıdan huzursuz olan, doğru nefese sahip olamayan bir kişi aynı tarzda nefes alamıyor. Doğru ve doğal nefese sahip olan kişiler;

-Etkin bir hafıza kabiliyetine,

-Yüksek odaklanma özelliğine,

-Keskin bir muhakeme ve kavrama yeteneğine,

-Dahiyane ve kreatif zekaya,

-Hızlı ve doğru kararlar verebilme gücüne sahip olurlar.

Duygularımızda, nefesimizle doğrudan ilgilidir. Zihinsel ve ruhsal huzura sahip olan, doğru bir nefese sahip olan kişilerde;

-Duygusal zeka yüksek olur,

-Empati anlayışı ön plandadır,

-Ruhsal huzura ve takıntılardan kurtulmuş bir duygusal yapıya sahiplerdir.

 

doğru nefes egzersizleri, pek çok meşhur doktorlar ve klinikler tarafından tedavi süreçlerine dahil edilmeye başlandı son dönemde… Doğru Nefes Egzersizleri, özellikle psikolojik hastalıkların ve yüksek stres altında olması sebebiyle, depresif ve endişeli bir kişilik halinde yaşayan kişilerin zihnen ve bedenen şifa bulmasında önemli roller oynamaktadır.

Doğru Nefes Tekniklerinin: iş ortamında ve hayatta stres yönetimi sağlamak; fiziksel ve zihinsel detoks etkisi oluşturmak; depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sorunlara karşı şifa etkisi oluşturmak;  metabolizmayı hızlandırmak suretiyle, zayıflama veya kilo kontrolünü desteklemek; vücudu hararet basması gibi durumlara karşı serinletme etkisi oluşturmak; sindirim sistemini aktif çalıştırılmasını sağlamak, tiroid bezleri ve prostat bezlerinin düzenli ve verimli çalışmasını desteklemek; kişide cesaret ve özgüveni artırmak, ciltte doğal botoks etkisi oluşturmak, fiziksel ve zihinsel pozitif enerjiyi yükseltmek; yapılan işe odaklanma yeteneğini güçlendirmek; astım ve bazı tümör oluşumlarının şifa bulmasını sağlamak; boğazı nemlendirmek suretiyle, ses tonunu harika bir tona getirmek; gibi pek çok faydalar sağladığı bilinmektedir.

 

Alıntı

Kaynakça:

medaimyanikklinigi.com

yukselencag.com

sagligabiradim.com

hobitat.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir