EkonomiGenelHaberlerYaşam

SOMA’DA MADEN FACİASI, NELER OLUYOR?

Soma faciası kömür madenlerinde yaşanan üzücü kazaların belki de cumhuriyet tarihindeki en büyüğü oldu.

Hamdi Genç / yukselentv.com

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında trafonun patlaması sonucu ortaya çıkan yangına çalışırken yakalanan 787 işçi yerin 2000 metre altında mahsur kaldı. Sonraki saatlerde işçilerin çoğu madenden tahliye edilirken, halen madende 150 civarında işçinin mahsur kaldığı tahmin ediliyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısını 274 olarak açıkladı.

Madende kaç işçinin mahsur kaldığı halen net olarak bilinmiyor. Sabah saatlerinde yaralı madenciler kurtarıldı ve umutlar sürüyordu ancak ilerleyen saatlerde madenci yakınlarının umutlarının azaldığı görüldü. Madenci yakınlarının artık “Cenazelerimizi almak için bekliyoruz” dedikleri ifade ediliyor.

Soma faciası kömür madenlerinde yaşanan üzücü kazaların belki de cumhuriyet tarihindeki en büyüğü oldu.

Enerji Bakanı Yıldız, daha önce yaptığı açıklamada 363 işçinin madenden tahliye edildiğini, dördü ağır 80 işçinin ise yaralandığını söylemişti.

Bakan Yıldız yaptığı son açıklamada: “Daha kritik bir döneme giriyoruz, zaman aleyhimize işliyor, iki zor bölge daha kaldı, oralara ulaşmaya çalışıyoruz, yardım görevlisi arkadaşlarımızın da sağlık riskini minimize etme konusunu kollayarak yardım çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu süreçteki tüm çalışmalarımızı ve Şili örneğinde olduğu gibi farklı bir kanal açarak mahsur kalan işçilere ulaşma tarzı girişimler olursa bunları da kamuoyu ile paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, ayrıca “Yangının trafo patlamasından mı yoksa grizu patlaması gibi farklı bir nedenden mi kaynaklandığının ancak yangın söndürüldükten sonra yapılacak raporlama çalışmalarından sonra net olarak anlaşılabileceğini”, söyledi.

Soma faciası kömür madenlerinde yaşanan üzücü kazaların belki de cumhuriyet tarihindeki en büyüğü oldu.

Başbakanlık Soma Maden faciası nedeniyle 3 günlük milli yas ilan edildiğini açıkladı. KKTC de facia nedeniyle 2 gün yas ilan ederken, Pakistan Soma faciası nedeniyle 1 günlük yas ilan edildiğini açıkladı.

Hayatını kaybedenlerin çoğunun grizu patlaması sonucu değil, karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu öldüğü ifade ediliyor. Karbonmonoksit gazının bu denli yoğun çıkıyor oluşunun nedenleri de araştırılıyor.

İlçedeki morglar yetersiz kalınca, çevre ilçelerdeki meyvelerin saklandığı soğuk hava depoları ve mezbahalar da morga dönüştürüldü.

Dün öğlen saatlerinde meydana gelen trafo patlaması nedeniyle Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait madende elektrikler kesildi ve maden asansörleri ile havalandırma sistemleri devre dışı kaldı.

Madenden ilk saatlerde işçiler tahliye edilirken ve Yaralı işçiler ambulanslarla bölgedeki hastanelere taşınırken, ilerleyen saatlerde artık umutların tükendiği ve kurtarma ekiplerinin ancak işçilerin cenazelerine ulaşabildiği ifade ediliyor. Madende yangının halen devam etmesi umutların tükenmesindeki en büyük nedenlerden biri olarak görülüyor. Bir diğer neden ise yoğun karbonmonoksit gazı çıkışının halen sürmesi…

Facianın meydana gelmesinin hemen ardından bölgedeki maden ocaklarının arama-kurtarma birimlerinin yanısıra genel kurmayın görevlendirdiği uzman kurtarma ekibi ve sivil savunma akut yardım ekipleri de madene sevkedildi; yeraltına temiz hava pompalaması başlatıldı.
Yangının duyulmasının ardından, işçi yakınlarından oluşan çok sayıda kişi, maden ocağına ve Soma Devlet Hastanesi’ne akın etti. Maden ocağından kurtarılan madencilerin isimleri, hastane önünde bekleyen yakınlarına megafonlarla anons edildi.

Soma faciası kömür madenlerinde yaşanan üzücü kazaların belki de cumhuriyet tarihindeki en büyüğü oldu.

Maden ocağının sahibi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılan açıklamada “Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir” dendi, vefat eden çalışanların ailelerine sabır dilendi.

Tüm Siyasetçiler programını değiştirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma’da meydana gelen maden faciası nedeniyle Arnavutluk ziyaretini iptal ederek öğle saatlerinde Soma’ya geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, düzenlenecek olan Merkezi Yürütme Kurulu toplantısını iptal ederek Soma’ya ziyarette bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, Manisa Valisi ile görüşerek, mahsur kalan işçilerin kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesini istedi.
Yarın da Cumhurbaşkanı Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Soma’ya gelmesi bekleniyor.

Kazanın ardından Çalışma Bakanlığı yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Söz konusu madenin son dört yılda 8 kez denetlendiğini ancak yapılan denetimler sonucunda mevzuata aykırı bir duruma rastlanmamıştır” denildi.

Soma’daki maden felaketi üzerine işçi konfederasyonları ve sendikalar eylem çağrıları yapıyor.

DİSK, KESK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği ve Türk-İş Şubeler Platformu yaşanan facianın sorumlularının bulunması için İstanbul Tünel Meydanı’nda bir toplantı düzenledi.
Sendikalar Türkiye’nin diğer bir çok ilinde Soma faciası ve işçilerin çalışma şartlarının düzeltilmesi adına eylem çağrıları yapıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir