Dünya TuruHaberlerSiyaset

İran karıştı, ölü sayısı artıyor

İran’ın Meşhed şehrinde Perşembe günü bir siyasi partinin daveti olmaksızın toplanan kalabalık bir grup, ülkedeki ekonomik şartları protesto etmek amacıyla gösteriler düzenlemişti. Rejim muhalifi protesto eylemlerine dönüşen gösteriler ülkenin çeşitli şehirlerinde sürüyor.

İran Radyo ve Televizyon Kurumuna bağlı Genç Gazeteciler Cemiyeti Haber Ajansı’nın yağtığı açıklamaya (YJC) göre, Necef Abad kentinde bir göstericinin av tüfeğiyle emniyet kuvvetlerine ateş açması sonucu 4 polis yaralandı. Yaralı polislerden biri daha sonra hayatını kaybetti.

Eylemlerin başlangıcından bugüne kadar ülke genelinde 20 den fazla kişi hayatını kaybetti.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, protesto gösterilerini “ülkenin düşmanlarının para, silah ve ajanlarını kullanarak başlattığını” söyledi. Ayetullah Ali Hamaney’in resmi internet sitesinde paylaşılan açıklamada, “Son günlerde, İran’ın düşmanları, İslam Cumhuriyeti’nde sorunlar çıkartmak için aralarında para, silahlar, siyaset ve istihbarat organlarının da bulunduğu farklı araçlar kullandı” ifadeleri kullanıldı.

Hamaney ayrıca, “doğru zaman geldiğinde” son hadiselerle ilgili olarak halka bir konuşma yapacağını da vurguladı.

İran’ın dini lideri Hamaney ülkede protesto eylemlerinin başlamasından bu yana yaptığı ilk açıklamada dış güçleri suçladı. Altıncı gününe giren gösterilerde ölü sayısı 20’yi aştı. Ülke genelinde çok sayıda kişi gözaltına alınırken, Sadece başkent Tahran’da 450 kişinin gözaltında olduğu bildirildi.

“İran halkına karşı vekalet savaşı”

İran’da Perşembe günü başlayan protesto gösterileri Pazartesi akşamı da devam ederken, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani de yaşananlardan yabancı ülkeleri sorumlu tutan açıklamalar yaptı.

Lübnan medyasına açıklama yapan Şamhani, “İran’daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan’dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır” dedi.

Şamhani, ayrıca Elde ettikleri bulgulara göre İran’da Twitter’da yayılan etiketlerin yüzde 27’sinin Suudi Arabistan kaynaklı olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Muhafazakâr Tasnim haber ajansı da ilk günlerde sosyal medyada yayınlanan #nationwide_protests (Ülke çapında protestolar) etiketinin yüzde 27’sinin Suudi Arabistan merkezli olduğunu, yüzde 26’sının İran’dan geldiğini, yüzde 5’inin kaynağının ise İngiltere ve Fransa olduğunu iddia etti.

ABD TAM DESTEK VERDİ

ABD Başkanı Trump önceki gün Twitter hesabından İran’la ilgili yaptığı açıklamada, “Rejimin yolsuzluklarından ve ülkenin varlığını yurt dışında terörizme harcamasından bıkmış olan İran vatandaşlarının barışçıl protestolarıyla ilgili bilgiler geliyor. İran yönetimi, kendini ifade hakkı da dahil kendi halkının haklarına saygı göstermelidir. Dünya bu süreci izliyor.” şeklinde konuşmuştu.

Amerikan yönetimi de, İran’ın farklı şehirlerinde devam eden protestolarla ilgili olarak, “İran halkının kendini barışçıl bir şekilde ifade etme hakkını destekliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray Basın Sözcülüğünden İran’daki protestolarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “İran halkının kendini barışçıl bir şekilde ifade etme hakkını destekliyoruz. Onların sesi duyulmayı hak ediyor. İlgili tüm tarafları, barışçıl yollarla temel ifade hakkını korumaya ve sansüre katkı sağlayacak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz.” görüşleri ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de İran’daki yönetim karşıtı gösterileri yakından takip ettiklerini açıklayarak, olaylar sırasındaki tutuklamaları kınadıklarını bildirmişti. Nauert, “İran’ın liderleri, zengin tarihi, kültürü olan varlıklı bir ülkeyi, şiddet, kan ve kaos ihraç eden ekonomisi bitmiş dolandırıcı bir ülkeye çevirdi. Başkan Trump’ın da söylediği gibi İran liderlerinden en çok zarar görenler İran halkıdır. ABD barışçıl göstericilerin tutuklanmasını sert bir şekilde kınıyor. Bütün ülkelere İran halkını ve onların temel haklarını alma ve yolsuzluğa son verme çabalarını açık bir şekilde desteklemeleri çağrısında bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

EYLEMLER YAYILIYOR

Rejim ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimini protesto eden gösteriler İran’ın Meşhed ve Kaşmer kentlerinden sonra Kirmanşah’ta devam ediyor. Sosyal medyada yer alan görüntülerde, Kirmanşah şehrindeki gösterilere çok sayıda kişinin katıldığı görülmüştü. Hayat pahalılığını protesto etmek gerekçesiyle düzenlenen gösterilerin, İran’ın diğer şehirlerine de yayıldığı belirtiliyor.

(İHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir