Hastalıklara karşı savaşan Bağışıklık sistemini güçlendirme yolları - Yükselen TV
KadınSağlıkYaşam

Hastalıklara karşı savaşan Bağışıklık sistemini güçlendirme yolları

Coronavirüs ve diğer hastalıklara karşı çoğu zaman tek başına mücadele eden ve kazanan Bağışıklık sistemi adını verdiğimiz muhteşem bir yaratılış harikasına sahibiz aslında.. Uzmanlar, küresel salgın olarak (Pandemi) tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için kişisel olarak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın önemine dikkati çekiyorlar. Özellikle vitamin-proteinler açısından dengeli beslenmek; yeterli ve kaliteli uyku ile açık havada yapılacak sportif egzersizin immün sistemin (bağışıklık sisteminin) güçlendirilmesi için en temel unsurlar arasında yer aldığını belirtiyorlar. Bağışıklık sistemi tek başına neredeyse tüm hastalıklara karşı bu kadar etkili ve önemliyse; Coronavirüs ve diğer hastalıklara karşı bağışıklık sistemini nasıl güçlendirmeli?

Bağışıklık sistemi nedir sorusunun cevabını pek çok insan merak ederken; ” Bağışıklı sistemi, İnsanda veya herhangi bir canlıda hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistem” olarak tanımlanıyor.

Uzmanlar, Coronavirüse ve diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı ilk silahımızın dengeli beslenme olduğunu belirtiyorlar. İkinci ve en önemli unsurun da temizlik yani el yıkama, yıkama imkanı olmayan yerlerde dezenfektan kullanmak ve kalabalık ortamlarda maske kullanmak olduğunu ifade ediyorlar. Yemek konusunda mümkünse her şeyden belli bir miktarda yemeyi tavsiye ediyor, uzmanlar… Ekmeği de kesmeden dengeli bir beslenme uygulamanın önemini vurgularken; Bununla birlikte ağırlıklı olarak C vitamini içeren besinlerden  bolca tüketmenin çok önemli olduğunu söylüyorlar. Tabi ki Limon, portakal, mandalina ve kivi doğal C vitamini kaynakları olarak tavsiye ediliyor.

Sabah aç karnına Sıcak su içmenin bağışıklık sistemi üzerinde hatırı sayılır etkileri vardır

Sabah aç karnına içilen sıcak su (sıcağa yakın ılık su) insan bağışıklık sistemi üzerinde ciddi anlamda olumlu etkiler oluşturur. Su içmek başlıbaşına sağlık ve şifa kaynağıdır. Sıcak su içmek ise daha etkilidir.

Sıcak su nasıl içilecek ?

Sabah erken kalkılır ve mide boşken,
2 bardak ılık su (hafif sıcak) içilir (Limonlu olursa daha iyi olur)
*. Başlangıçta 2 bardak içemekte zorlanabilirsiniz, ancak yavaş yavaş alışmak mümkün olacaktır.

NOT:
Su içtikten sonra mümkün olduğunca 15-45 dakika hiçbir şey yemeyin.
Sıcak su terapisi, pek çok sağlık problemlerini makul bir sürede çözecektir.

Sıcak su terapisi, sağlık problemlerini aşağıda belirtildiği gibi makul sürelerde çözecektir

30 gün içinde diyabet (Şeker hastalığı)
30 günde kan basıncı sorunları
10 gün içinde mide problemleri, sindirim sistemi problemleri
9 ayda tüm Kanser türleri
6 ayda damar tıkanıklığı sorunları
10 gün içinde iştah yetersizliği
10 gün içinde Uterus ve ilgili rahatsızlıklar
10 gün içinde Burun, Göz, Kulak ve Boğaz sorunları
15 gün içinde kadın hastalıkları sorunları
30 gün içinde kalp hastalıkları problemleri
3 gün içinde baş ağrısı / migren hastalığı
4 ayda kolesterol sorunu
9 ayda Epilepsi ve felç hastalığı
4 ayda astım ve nefes alma problemleri…

-Ayrıca sıcak limonlu su, vücuttaki yağların yakılması ve kilo vermek için etkili bir yöntemdir.

SOĞUK SU SAĞLIK AÇISINDAN KÖTÜ SONUÇLAR VEREBİLİR!

Aşırı Soğuk su, içenleri küçük yaşta etkilemezse, yaşlılıkta zarar verir.

  • Soğuk su, kalbin 4 damarının kapanmasına sebep olur; ardından kalp krizi geçirmek sonucunu getirir. Soğuk içecekler, kalp krizi için başlıca sebeptir.
  • Soğuk su, Karaciğerde bazı problemler ortaya çıkarır. Karaciğerde yağ çubuğu oluşturur. Karaciğer nakli için sırada uzun zaman bekleyen çoğu insan soğuk su içmekte ısrar eden kişilerdir.
  • Soğuk su midenin iç duvarlarını olumsuz etkiler. Kalın bağırsağı tahrip eder ve Kanser ile sonuçlanır.

“Alkol, Sigara Tüketimi Bağışıklığı Zayıflatıyor”

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu, sağlıklı ve gebe olmayan bireylere taze zencefil ve zerdeçal tüketimini önerdiklerini, bunların da bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol alacağını söyledi.

Zencefili iki yaşın altındaki çocuklar, gebeler ve kan sulandırıcı ilaç alanların kullanmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çurgunlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yeşil sebzeler çok önemli. Bunlarda da hem C vitamini hem de tüm mineraller var. D vitamini çok önemli. Ayrıca açık havada yapılacak 20-30 dakikalık yürüyüşleri de bağışıklık için öneriyoruz. Öte yandan normal sağlıklı bir insanın kısıtlayıcı bir durumu yoksa 1,5-2 litre su tüketmesi gerekiyor. Az uyuyan insanların hormonal dengesi değişiyor. Ortalama 7 saatlik uyku öneriyoruz.

Ayrıca çörek otu, tarçın, karanfil, evde yapılmış yoğurt ve kefir tüketmek önemli. Korkunun ecele faydası yok. Bu virüs, Amerika’dan Avrupa’ya kadar neredeyse tüm dünyaya yayılmış bir durumda. Bizde de olmaması mümkün değil. Ancak Sağlık Bakanlığımız bu konuda inanılmaz önlemler aldı. Süreç çok çok iyi yönetildi ve yönetilmeye devam ediyor. Dolayasıyla yapılan Bakanlık bilgilendirmeleri sayesinde halkımız da bilgilendirildi. Tedbir alacağız tabii ki ama gereksiz bir panik havasına gerek yok.

Alkol, sigara tüketimi bağışıklığı zayıflatan durumlar, bunlardan kesinlikle uzak durulmalı. Genel hijyen kurallarına dikkat etmek, bağışıklığımızı güçlendirmek, çalışılan ya da yaşanılan ortamları sık sık havalandırmak, sigara ve alkolden uzak durmak, kalabalık yerden uzak durmak, el sıkışmamak, sarılmamak, dışarıya çıkma zarureti olmayanların evlerinde kalmaları bu  süreçte alınabilecek en iyi önlemler diyebiliriz.”

***

Bağışıklık Sistemini baskılayan, zayıf düşüren unsurlara dikkat!

Vücuda giren hastalık yapıcı mikrop ve virüsleri ortadan kaldırmak için savaşan bağışıklık sistemi, zaman zaman çeşitli faktörlerden etkilenerek zayıf duruma düşebilir ve buna bağlı olan bazı hastalıkların ağır veya tekrar tekrar yaşanmasına neden olabilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yaşam tarzının etkili olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bağışıklık sistemini baskılayan, zayıf düşüren faktörler; hatalı beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, sigara, uyku düzensizliği ve stres. Bunların varlığı halen devam ederken bağışıklık güçlendiren takviyeler hiçbir işe yaramaz. Doğru kişiye doğru takviyeler, yaşam tarzınızda sağlıklı yaşama dair değişiklikler yapılandırıldığında bağışıklık gücünüzü katlar” açıklamasında bulundu.

***

Vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla zenginleştirilmiş bir diyet uygulandığında enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin düştüğünü söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı bağışıklığı güçlendirmek için önerilerde bulundu.

A ve E Vitaminli yiyecekler Güçlü Birer Antioksidandır

Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerdeki A vitamini güçlü birer antioksidan. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar.

A vitamini serbest radikallerle savaşan, cilt ve göz sağlığını destekleyen, kanserli hücrelerde DNA mutasyonlarını bloke ederek kanserle savaşan ve yaşlanmayı geciktiren antioksidan bir vitamindir.

 

 

E vitamininin en önemli özelliği güçlü bir antioksidan olmasıdır. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller E vitamini zenginidir.

  • Günlük Alınması Gereken A Vitamini Miktarı 

Besinlerde A vitamini retinol ve A vitamini ön maddesi karoten olarak bulunur. Günlük ihtiyaç yetişkin erkek için 1000 mcg, kadın için 800 mcg‘dir.

  • Günlük Alınması Gereken E Vitamini Miktarı

Erişkinler için günlük ihtiyaç miktarı 8-10 mg / gündür.

 

C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır.

Eksikliği bağışıklık sistemi, diş eti iltihabı ve kolay morarma gibi belirtilere neden olabilir. Tersine, yeterince almak hastalık ve enfeksiyondan korunmada, demir emilimini arttırmada ve hatta gut gibi ağrılı durumların riskini azaltmada yardımcı olabilir.

  • Günlük Alınması Gereken C Vitamini Miktarı

Vitamin C’nin günlük alınması gerekli miktar yetişkinler için günde 50-75 mg‘dır.

 

Farklı ürünlerle-Çeşitli beslenmeye özen gösterilmeli

Bağışıklık güçlendirici beslenme önce dengeli beslenme ile başlar. 4 besin grubundan yeterli derecede beslenilmeli. Bunlar; süt ve ürünleri, et grubu, sebze-meyve grubu ve tahıllardır. Bu gruplar içerisinde enfeksiyon ile baş etme konusunda çok başarılı besinler var. Özellikle rengarenk çeşitli sebze ve meyveler çeşitli antioksidan ve lif içerikleri nedeniyle kıymetli.

Özellikle soğan, sarımsak, lahanagiller, turpgiller, brokoli, nar, portakal, avokado başta olmak üzere tüm sebze meyvelere beslenme programınızda çeşitli olmak üzere yer vermelisiniz. Sebze ve meyvelerin bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler olan probiyotiklerin çoğalmasına yardımcı olması özelliği de savunma sistemimize güç katar. Probiyotik sayımızı arttırmak için yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünlerden faydalanacağımız gibi probiyotik-prebiyotik takviyelerden de doktor ve diyetisyeniniz uygun görürse kullanabilirsiniz.

Şekerli ve karbonhidrat zengini gıdalar yenirken dikkat edilmeli

Karbonhidrat olarak basit yani sofra şekeri ve şekerle yapılan yiyeceklere ihtiyacımız olmadığı gibi bağışıklık sistemimizi de baskılar. Dolayısıyla kompleks karbonhidrat yani rafine edilmemiş, kepekli, kabuklu tahıllar tercih etmeliyiz. Örneğin tam buğday ekmeği, yulaf ve bulgur.

Protein alımı yeterli düzeyde tutulmalı

Bağışıklık sisteminin salgıladığı antikorlar protein yapıdadır. Protein alımınızı yeterli düzeyde tutmalısınız. Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, süt ürünleri, bakliyatlar protein içerir. Ayrıca bu grupta çinko minerali direncimizi arttırmamızda yardımcı olur.

Haftada mümkünse 2-3 porsiyon balık tüketilmeli

Omega 3 yağ asitleri de bağışıklık sistemimizi güçlendirmede önemli rol oynar. Başta balık olmak üzere semizotu ve cevizde de bulunur. Balık tüketiminiz ızgara veya fırında olmalı. Haftada 3 porsiyon öneriyoruz. Tüketemiyorsanız balık yağı kapsüllerini doktor veya diyetisyeninize danışarak tüketebilirsiniz.

Çörekotu ve Zerdeçal tüketimi bağışıklık sistemini harekete geçirir

Zerdeçal son zamanlarda üzerinde en çok çalışma yapılan bitkilerden biri. Bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini biliyoruz. Baharat olarak ezilmiş çörek otu veya karabiberle birlikte çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Zerdeçal, zencefil içeren şekersiz pastillerden de yararlanabilirsiniz.

Yağlı tohumlar beslenme düzenine eklenmeli

Yağlı tohumlardan ceviz, fındık ve badem E vitamini, bitkisel yağ asidi ve çeşitli mineral içeriği bakımından faydalı. Yağ çeşidi olarak özellikle zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağları güçlü antioksidanlardır.

D vitaminine dikkat edilmeli

D vitamini düzeylerinizi arttırmak için güneşten yararlanın. Doktor önerisiyle gerekiyorsa takviyelerinizi kullanın.

Bol su tüketilmeli

Bol su tüketimi vücuttaki toksinlerden arınmak ve metabolizmayı canlandırmak için önemli.

Örnek tarif: Vücut direncini arttıracak bitki çayı

Vücut direncinizi arttıracak örnek bitki çayı olarak; yeşil çay+ adaçayı+ 1 çay kaşığı doğal bal karıştırarak günde 2 fincan tüketebilirsiniz. Ihlamur, rezene, zencefil, kuşburnu çayları da önerilebilir. Hamile, emzikli ve ilaç kullanan kişilere bu bitki çayı önerilmemektedir.

Örnek tarif: Bol Antioksidanlı salata tarifi

  • Semizotu
  • Haşlanmış nohut / maş fasulyesi
  • Kuru domates
  • Kırmızı kapya biber
  • Haşlanmış karabuğday
  • Ceviz
  • Havuç
  • Kırmızı pancar
  • Nar taneleri
  • Limon/ sirke
  • Zeytinyağı

Yukarıdaki malzemeleri birlikte karıştırıp zeytinyağı, sirke veya limon ekleyerek tatlandırabilirisiniz. Malzemelerin miktari önemli değildir, isteğe bağlı olarak arttırılıp azaltılabilir.

 

 

Kaynakça :

  • Yeditepe Hastanesi
  • Anadolu Sağlık Merkezi
  • hobitat.com

 

Alıntı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir