BEYAZIT'TA BİR KÜLTÜR VE KİTAP ESİNTİSİ - Yükselen TV
DevrialemEğitimEkonomiKültür-SanatKültürel-Sanatsal VideolarProgramlarRöportajŞehir HaberleriTv ProgramlarıVideolar

BEYAZIT’TA BİR KÜLTÜR VE KİTAP ESİNTİSİ

Kültür – Sanat servisi / yukselentv.com …

Otuz dört yıl önce başlayan Ramazan fuarları geleneği kesintisiz olarak devam ediyor. Türkiye Diyanet Vakfı’nın İBB Kültür A.Ş işbirliğiyle düzenlendiği Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı ve Eş zamanlı olarak Ankara’da da gerçekleşen kitap ve kültür fuarları, Kitapseverlerin ve yazarların yoğun ilgisi ile okur-yazar buluşmasına sahne oldu .

Ramazan ayının heyecanı ve neşesi pek çoğumuz için fuardan alınacak kitapların heyecanına karıştı yıllarca… Sevdiğimiz yazarları, şairleri görebildiğimiz, onlarla konuşabildiğimiz nadir organizasyonlardan biridir Ramazan fuarları… Şimdilerde adı değişse ve yazarlar sosyal medya aracılığıyla her an ulaşılabilir hale gelse de bu fuarların işlevi değişmedi.

Her yıl  Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı ile iki yüze yakın yayınevi ve bu kuruluşlarla bağlantılı olarak çalışmalarını sürdüren onlarca yazarı bir araya getiren  Beyazıt Meydanı, Osmanlı dönemindeki “kitap ve ilim merkezi” olma vasfını muhafaza ediyor. Her yıl olduğu gibi bu sene de kültürel bir şölene dönüşen fuarı ziyaret eden ziyaretçiler, Tarihî Yarımada’da, Beyazıt Camii yanında Ramazan ayının manevî atmosferi içersinde kitabın ve kültür coşkusunu yaşama imkânı buldular. Beyazıt Meydanı’nın tamamı, Fuar’ın çeşitli birimleri ve etkinliklerle değerlendirildi.

YAZARLARLA SÖYLEŞİLER YAPTIK

Biz de kitap fuarını gezip çekimler yaparken imza gününe rastladığımız yazarlarla söyleşiler gerçekleştirdik. Pek çok yazar imza günü düzenliyordu bizim fuarda çekimler yaptığımız esnada ancak bazılarına zaman ayırabildik; gönül isterdi ki hepsi ile söyleşiler yapalım ancak zamanımız ancak bu kadarına yetti. İmza günü etkinliğinde rastladığımız yazarlardan Mikail Çolak ile “Ahmed” adlı kitabı üzerine, Elif Sönmezışık ile “Cemreler” kitabı üzerine ve Mehmet Nuri Yardım ile yayınlanmış kitapları üzerine birer söyleşi gerçekleştirdik. Yine Akıl Fikir Yayınları standında karşılaştığımız toplu imza günü düzenleyen yazarlar Cansaran Kızıltaş, Recep Aslan, İbrahim Özgün, Enes Faruk Sevgilioğlu ve Bekir Salihoğlu ile yayınlanan kitapları ve yayın dünyası üzerine söyleşiler yaptık. Yazarlar ile yapılan söyleşileri yukarıdaki videoda izleyebilirsiniz.

İlk defa 1983 yılında “Dini Yayınlar Kitap Fuarı” olarak başlayan organizasyonun adı 1996 yılından itibaren toplumun bütün kesimine hitap etmek maksadıyla “Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” olarak değiştirildi. Her yıl artan büyük bir ilgi neticesinde binlerce okur Ramazan boyunca her gün saat 11.00’den gece 24.00’e kitaplarla buluşuyor.

Türkiye Diyanet Vakfı ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’in katkılarıyla düzenlenen Ramazan Sohbetleri, Ramazan’ın ilk gününden Kadir Gecesi’ne kadar birbirinden değerli yirmi yedi yazarın katılımı ile gerçekleşti. Mehmet Nuri Yardım, Dursun Gürlek, Uğur Derman, Recep Garip, Süleyman Uludağ, Ahmed Güner Sayar, Mustafa Tatçı, Necdet Subaşı, Yıldız Ramazanoğlu, Abdurrahman Şen, Hüseyin Akın, Tarık Tufan, Bedri Gencer, Melike Günyüz, Vehbi Vakkasoğlu ve Leyla İpekçi gibi isimlerin katıldığı sohbetler her gün saat 18.00-19.00 saatleri arasında İstanbullu katılımcıları ağırladı.

Ramazan ayı süresince İstanbul Beyazıt Meydanı ve Ankara Kocatepe Camii avlusunda kitap ve kültür şöleni yaşatan 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, 13 Temmuz Kadir Gecesi’nde bu yıl için ziyaretçilerini son kez ağırladı.

İstanbul Beyazıt Meydanı’nda 170 stantta 180’den fazla yayınevi ve Ankara Kocatepe Camii avlusunda 51 stantta 70’den fazla yayınevi yer aldı. İstanbullu kitap severler başta olmak üzere dünyanın ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelerek Tarihî Yarımada’yı ziyaret eden yabancı ve yerli turistlerin akınına uğrayan organizasyonda fuar indiriminden yararlanma imkanına kavuşan okurlar, sevdikleri yazarlarla buluşup sohbet etmenin tadını çıkardılar. Son beş yıldır Beyazıt Meydanında taşınabilir bir yapıda  kurulup organize edilen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, tarihî yapıların gölgesinde bu yıl da Beyazıt Meydanı’nın tarihî dokusuna uyumlu bir kültür şölenine sahne oldu.

FUARA  YAZARLAR  YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Genel Koordinatörü Osman Sarıköse, “Bu yıl Beyazıt Meydanı’nın tamamını organizasyon için en verimli şekilde kullandık. Meydanda yer alan büyük çadır, hemen yanındaki küçük çadır ve çevresi, Beyazıt Camii yanı, sahne ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen Ramazan Sohbetleri olmak üzere beş bölümden oluşan fuarımız önceki yılları aratmayacak şekilde güzel geçti. Geçen yıla oranla daha fazla yazarın imza etkinliğine ev sahipliği yapan fuar organizasyonumuzda imza etkinlikleri açısından özellikle cuma, cumartesi ve pazar günleri âdeta bir yazar akınına şahit olduk. Hatta fuar çadırının yanında bulunan açık alana kurulmuş stantlardan bazıları önünde uzun kuyruklar oluşturan yaklaşık üç bin kişilik ilgiden ve ziyaretçilere böylesi güzel bir kitap ve kültür atmosferi oluşturduğumuz için mutluyuz. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde düzenlediğimiz Beyazıt Ramazan Sohbetleri’nde konularında uzman tanınmış yazarlardan oluşan bir konuşmacı topluluğu ile Ramazan’a özel sohbetlerle âdeta bir kültür şöleni yaşattık. Meydanın kütüphane tarafında yer alan sahnede her gün çocuklara yönelik eğlenceler ve dinî konserler sunuldu.” diyerek yayıncıların genel olarak fuardan memnun ayrıldığını kaydetti.

Ramazan boyunca çeşitli stantlarda imza etkinliklerinin gerçekleştirildiği fuara, 180 yayınevi katıldı. Edebiyat, tarih, kültür, toplum bilim, dil eğitmi, medeniyet, felsefe ve din alanında yayımlanan kitapların bulunduğu fuarda, Türkiye Diyanet Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, İSAM, IRCICA ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınları da okuyucu ile buluştu.

Etkinlik kapsamında Beyazıt Devlet Kütüphanesinde gerçekleştirilen “Ramazan Sohbetleri”ne ramazanın ilk gününden Kadir Gecesi’ne kadar, 27 yazar katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir