Dünya TuruHaberlerSiyaset

Hollanda Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasına neden izin vermedi?

Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, Hollanda’nın kabul edilebilir bir çözüm istediği ancak Türkiye’den gelen yaptırımlara dair açıklamaların, çözümü imkansız hale getirdiği iddia edildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptal edildiği belirtilen açıklamada, iptalin gerekçeleri olarak “kamu güvenliği” ve “güvenlik” konuları sayıldı.

Hollanda Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Hollanda’nın Bakan Çavuşoğlu’nun ziyaretiyle ilgili Türk yetkililerle kabul edilebilir bir çözüm arayışı için görüşmeler yaptığı ifade edildi.

Hollanda’nın yaptığı Açıklamada, “Ancak Türkiye’nin yaptırım uygulayacağına dair tehdidinin makul bir çözüm arayışını imkansızlaştırdığı” ileri sürüldü ve “Bunun üzerine Hollanda’nın iniş iznini iptal ettiği” vurgulandı. Açıklamada, Hollanda’nın olayların gelişiminden üzüntü duyduğu ve Türkiye ile diyalogda kararlı olduğu belirtilirken, “Hollanda ve Türkiye arasında dostça bir ilişki var. Bu çerçevede kabul edilebilir bir çözüm arandı.” cümlelerine yer verildi.

Türk kökenli birçok Hollandalıların, anayasa değişikliği referandumunda oy kullanacağı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Hollanda hükümetinin bu konuda onları bilgilendirmek ülkemizde toplantılar yapılmasına bir itirazı yok. Bu toplantıların, toplumuzda gerginliği artırmaması ve toplantı yapmak isteyenlerin, kamu düzeni ve güvenliğin sağlanabilmesi için yetkili makamların talimatlarına uyması gerekiyor. Türk hükümetinin, bu husustaki kurallara saygı göstermek istemediği not edilmeli.”

Çavuşoğlu, daha önceki etkinliklerinin iptal edilmesi üzerine, bu akşam Rotterdam Başkonsolosluğu Konutu’nda Hollanda’daki Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmeyi planlıyordu.

AB Bakanı Çelik: İslamafobik ve antisemitik yaklaşımlar olduğunu biliyoruz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Hollanda hükümetinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etmesiyle ilgili, “Bizim Irak ve Suriye’ye 1295 kilometre sınırımız var, bu sınırın öteki tarafında Irak devletinin ve Suriye devletinin bir otoritesi kalmamış durumda, orada ulusal ordu gücü yok, polis gücü yok. Ama burada DEAŞ terör örgütüyle de PKK terör örgütüyle de PYD’yle biz mücadele ediyoruz. Biz yabancı bir siyasetçi gelse hiçbir siyasetçinin burada yapacağı toplantıyı, bu kadar terör örgütünün tehdidine maruz kalmamıza rağmen ‘kamu güvenliği vardır’, kamu güvenliği sebebiyle iptal etmeyiz.” diye konuştu.

Çelik, “Türkiye’nin bakanları Avrupa’daki resmi makamlardan izin alarak orada vatandaşlarımızla toplantı gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bunlar kamu güvenliği diye izin vermiyorlar ve ‘kamu güvenliği çerçevesine tedbir aldık’ diye birtakım bahaneler üretiyorlar. Aslında bu bahanelerin arkasında ırkçı, faşist, demokrasiye karşı, insan haklarına karşı, İslamafobik ve antisemitik yaklaşımlar olduğunu biliyoruz.” dedi.

Çelik, “Hollanda Başbakanı, Almanya Dışişleri Bakanı gelsinler Yumurtalık’ta buyursunlar miting yapsınlar. Yumurtalık halkı onların kamu güvenliğini sağlar, bundan da çekinmez, gelsinler demokrasiyi burada öğrensinler, demokratik kültürü burada öğrensinler.” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de Hollanda hükümetinin Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etmesine ilişkin, “Bu iki yüzlü tavrı biz unutmuyoruz, hiç de yadırgamıyoruz üstelik. Bu coğrafyada yaşamanın bir bedeli var, o da güçlü olmak. İnşallah biz güçlü olacağız. Onların tek anlayacağı dil bu.” dedi.

Alıntıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir