GenelHaberlerŞehir HaberleriYaşam

ALARM GİBİ DEPREM

Cihangir Yiğit / yukselentv.com ..

Kandilli Rasathanesinden aldığımız bilgilere göre depremin Merkez üssü Ege Denizi olarak açıklandı ve depremin büyüklüğü 6.5 olarak ifade edildi. İstanbul ve ilçelerinde şiddetli bir şekilde hissedilen deprem, maden faciasında 301 kişinin yaşamını yitirdiği Soma’da da halkı sokaklara döktü.

Deprem merkez üssüne yakın illerden İzmir ve Antalya’da da büyük korkuya neden oldu. Merkez üssü Gökçeada’nın batısı olan depremin büyüklüğünü Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu ise 7.2 ve derinliğini yerin altında 91 km olduğunu açıkladı.
GÖKÇEADA açıklarında meydana gelen 6.5 şiddetindeki deprem alarm zillerini bir kez daha çaldırdı. Ünlü deprem profesörü Naci Görür’e göre ‘deprem Kuzey Anadolu fay hattında ve tehlike çok yakın.”

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yeterince hızlı yürümediği Türkiye için deprem, Kentsel dönüşüm için adeta son alarm olarak değerlendirildi. Kentsel dönüşüm çalışmalarında özellikle İstanbul’da çok ağır ilerleme sağlandığı ve pilot bölge olarak seçilen Fikirtepe’de dahi net sonuçlar alınamadığı biliniyor. Fikirtepe’de Müteahhitlerle toprak sahipleri arasında bazı uyuşmazlıklar ve güven problemi olduğu, yasalardaki boşluklar nedeniyle bu sorunların kolaylıkla aşılamadığı kaynaklarca ifade ediliyor. Devletin buradaki soruna el koyması ve müteahitlerle toprak sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar çözüme kavuşturularak Kentsel dönüşüm çalışmalarının yeniden hızlandırılması bekleniyor.

Prof. Naci Görür’ün tahminlerine göre sırada faylarda kırılma beklenen iki bölge daha var. Buralarda kırılma olursa 3 şehir etkilenecek: İstanbul, Bingöl ve Erzincan.

Gökçeada depreminin ardından gözler Marmara bölgesine çevrildi. Marmara Denizi’nin altından geçen riskli fay hattı yeniden harekete mi geçiyor? Gökçeada depremi büyük felaketin habercisi olabilir mi? soruları yeniden gündeme geldi.

Türkiye’nin önemli deprem uzmanlarından İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Naci Görür’ün öngörülerine göre şu anda riskli olan iki bölge var. Bunlardan biri Marmara Bölgesi diğeri ise Erzincan Bingöl arasındaki bölge…

Prof. Naci Görür yaptığı açıklamada önemli ve kritik uyarılarda bulundu:

“Bu deprem, Kuzey Anadolu fay kuşağının, Kuzey Ege çukurluğu kesiminde olmuştur. Demek ki burası enerji biriktiren bir yerdi. Fay burayı kırdı, enerjiyi boşalttı, burada rahatladı.

Şimdi araştırmalar sonucu bildiğimiz, fayın sıkıntısının olduğu iki yer daha var. Biri Marmara’nın altı, tümü. Marmara’nın altı aynen önceki gün kırılan Kuzey Ege çukurluğunun kırılmadan önceki durumunda ve sıkıntılı. Böyle bir yer daha var, Yedisu fayının olduğu yer, Erzincan’la Bingöl arası.

Şimdi sıkıntı Marmara, orayı da kıracağım diyor. Yedisu’yu Erzincan bölgesinde kıracağım diyor ama hangisini kıracağını ben bilmiyorum. Deprem geliyor, bu kuşak kendi kendini kırarak rahatlıyor. 1939’dan bu yana 8’den fazla 7 ve üzeri deprem üretti bu fay, enerjisini boşaltmak için. Bu bir alarmdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir