HaberlerŞehir HaberleriSosyalYaşam

Türkiye’nin suç haritası nasıl görünüyor?

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü 2016 yılında mahkemelerde açılan davalardaki suç türlerine dair araştırma yaptı. Davaların incelemeye tabi tutulduğu araştırmada, Ülkemizde işlenen suçlar analiz edildi. Şehirlere ve coğrafi bölgeler baz alınarak yapılan çalışma ile Türkiye’nin “Suç Atlası” oluşturuldu.

Çalışma sonucunda hazırlanan “Suç Atlası”na göre, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde açılan davalarda, kasten ve taksirle yaralamayı da içeren “Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar” 60 vilayette ilk sıraya aldı.

20 ilde ise, bu illerin arasında İstanbul ve Ankara da bulunuyor; ilk sırayı alan suç türü, hırsızlık, yağma ve mala zarar vermeyi de içine alan “Mal varlığına karşı işlenen suçlar” oldu.

Batman’da en çok “Elektronik Haberleşme Kanunu’na”, Rize ve Şanlıurfa’da “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a”, Trabzon’da ise “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’a” muhalefetten dava açıldı.

Trabzon’da en çok dava spor suçlarından olurken, Hakkari’de “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” ilk sırada yer aldı.

TCK ve özel kanunlar uyarınca işlenen suçlar bölgesel olarak da değerlendirildi. Bölge esaslı yapılan araştırmada, Ege, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde “Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar”ın açılan davalarda ilk sırayı aldığı tespit edildi.

Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise işlenen suçlarda ve açılan davalarda ilk sırayı “Mal varlığına karşı işlenen suçlar” aldı.

Uzmanlar, Türkiye’de ve dünyada sevgi, merhamet ve toplumsal himaye sağlayan inanç ve ahlak mefhumlarının zayıfladığı ortamlarda her türden suç oranlarının arttığına dikkat çekiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir