EğitimKültür-SanatKültürel-Sanatsal VideolarMüzikTarih ve MedeniyetVideolar

OSMANLI’DA MÜZİK EĞİTİMİ BÖYLEYDİ

Osmanlı döneminde notanın olmadığını sanır pek çok kişi; hatta birçok ciddi araştırmacı yazar bu kanaate sahiptir… Aslında işin gerçeği böyle midir? Osmanlı dönemi halkımızın olduğu kadar Dünyanın farklı milletlerinin de ilgisini çekmektedir. Son dönemde ülkemizde yayınlanan “Muhteşem yüzyıl” benzeri bir çok filmin yüksek reytingler alması özellikle Arap ülkeleri ve diğer İslam ülkelerinde büyük kalabalıkları ekran başına kilitlemesi bunun bir göstergesi olarak görülebilir.

Konunun yoğun ilgi görmesi ve büyük izleyici kitlelerini ekran başına çekmesi, Muhteşem Yüzyıl benzeri Osmanlı dönemini ve Osmanlı Saray yaşamını konu alan, film ve dizilerin benzerlerinin yurtdışında da prodüksiyon şirketleri tarafından üretilmesi sonucunu getirdi… Kültürel, sanatsal, siyasal hatta o dönemdeki harem ve aile yaşantısının filmlerde son derece bohem bir tarzda yansıtılması, sonu gelmez tartışmaları da beraberinde getiriyor. Aslında bu tarz tarihi filmler yapılırken konuların tarihçi uzmanlar tarafından tetkik edilmeden, sadece yüksek reyting arzusu ile hazırlanmış romantizm ve entrika dolu senaryolarla izleyiciye sunulması bu tartışmaları tetikleyen başlıca sebep olarak görülüyor.

Konunun uzmanı Prof. Ruhi Ayangil “Osmanlı Devleti’nde, Enderun’da müzik eğitimi nasıldı”  konusunu açıklarken aslında konunun çevresindeki “Yeniçeri ocağı nasıl bozuldu”, “Devşirmeler nasıl eğitim görür”, “Osmanlı’nın kayıp nota arşivi nerede bulundu” gibi pek çok karanlık kalmış noktalara da ışık tutuyor. Bahsedilen konuları ve daha pekçok ayrıntıyı Birlik Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikte verdiği konferansta anlatan Prof. Ruhi Ayangil’in anlatımıyla aşağıda yer alan videolarda izleyebilirsiniz.

Kaynak : Cihangir Yiğit / hobitat.com

***

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir